Home » Nieuws » Kappers of drogisterij haarverzorging. Wat is beter?

Kappers of drogisterij haarverzorging. Wat is beter?

Gepubliceerd op 13 oktober 2019 om 22:18

Is het niet typisch 'Nederlands' dat we altijd twijfelen aan de oprechtheid van een productadvies bij de kapper en denken dat we een product krijgen aangesmeerd dat we niet nodig hebben?

Aan de andere kant, is het mogelijk dat er een belangrijk kwaliteitsverschil is tussen professionele kappersproducten en retailproducten uit de drogisterij?

Doen retail haarproducten wel wat ze beloven?

Elke dag zie je op tv reclamespots van shampoos en condtioners met de meest krankzinnige claims en stuntaanbiedingen van een bekende drogisterij. Ze zijn zo goed in elkaar gezet en zo goedkoop dat je ze meteen wilt hebben. Maar zijn deze producten echt zo goed voor je haar? Doen deze producten echt wat ze beloven?

Sulfaten:

De meest agressieve sulfaten zijn: Ammoniumlaurylsulfaat (ALS) en natriumlaurylsulfaat (SLS) Het is dit agressieve schuim en ontvetter dat na verloop van tijd veel haar- en huidproblemen veroorzaakt;

 • Droog haar
 • Droge hoofdhuid met vlokken
 • Haaruitval en/of afbraak van het haar
 • Jeuk

Door de sterke ontvetting van Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS) en Natrium Lauryl Sulfaat (SLS) zal je huid meer talg produceren, wat resulteert in een vettiger hoofdhuid, droger haar en je zult je haar nog vaker moeten wassen. Gefeliciteerd! Dit is natuurlijk precies wat de producenten van deze producten willen.

In professionele shampoos vindt je daarom de mildere variant: Natrium Laureth Sulfaat (SLES). Dit zorgt ook voor voldoende schuim, ontvet op een milde manier en is daardoor veel zachter voor je haar en hoofdhuid.

 

Sulfaatvrije haarverzorging:

Uiteraard kun je ook kiezen voor sulfaatvrije haarverzorging. Omdat ze vrij zijn van detergenten, zijn deze producten vaak "romiger" en schuimen ze minder goed, maar zijn ze veel zachter voor je haar en hoofdhuid. Het enige nadeel van sulfaatvrije shampoo is dat je bij het gebruik van olie of stylingproducten vaak je haar één keer moet "voorwassen".

Sommige 'sulfaatvrije' shampoos bevatten echter ook een vorm van sulfaat zoals het sulfaat natriumcocosulfaat (SCS). Het is een zeer mild sulfaat, wat het een veel veiliger alternatief maakt voor agressievere sulfaten zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) en het iets mildere natriumlauretsulfaat (SLES). Je wilt je haar immers nog steeds schoon gewassen hebben.

 

Siliconen:

Siliconen worden als een filmpje om je haar geplaatst. Ze vullen de broze en beschadigde delen van het haar op. In sommige gevallen, zoals geblondeerd of gepermanent haar, is dit helemaal niet zo'n slecht idee. Hierdoor ziet het haar immers er weer hersteld en gezond uit. Dus niet alle siliconen zijn slecht. Er bestaan in water oplosbare en niet in water oplosbare siliconen en daar ligt het verschil.

 

Niet-wateroplosbare' siliconen;

Bijna alle goedkopere retailproducten gebruiken 'niet-wateroplosbare' siliconen, dus je voegt telkens als je je haar wast siliconen toe en de laag rond je haar wordt steeds dikker.

Vaak begint je haar er na verloop van tijd 'dof' uit te zien en merk je dat je haar geen water meer opneemt in de douche. Dit wordt een siliconen 'opbouw' genoemd. Deze opbouw kan alleen verwijderd worden met een agressieve Ammonium Lauryl Sulfaat shampoo en dan is de cirkel weer rond. Je haar is weer droog en je hoofdhuid is ontdaan van alle natuurlijke vetten.

 

Alle ingrediënten die eindigen met;

 • cone,
 • "conol",
 • Col
 • of "xane"

hebben betrekking op in water onoplosbare siliconen. Met uitzondering van de ingrediënten die 'PEG' of 'PPG' achter zich hebben. Dit geeft aan dat ze zo zijn gemaakt dat ze nog steeds oplossen in water.

 

Wateroplosbare siliconen;

In tegenstelling tot de goedkopere retailshampoos gebruiken professionele merken 'wateroplosbare' siliconen. Eén wasbeurt met het mildere Sodium laurethsulfaat, of zelfs een sulfaatvrije shampoo, is voldoende om ze te verwijderen. Bovendien laten deze siliconen zuurstof door, zodat je haar niet stikt. In veel professionele sulfaatvrije shampoos zijn deze zelfs vervangen door natuurlijke oliën. Voor haar dat een chemische behandeling heeft ondergaan, is een conditioner met 'wateroplosbare' siliconen aanbevolen.

 

Alle ingrediënten die eindigen met;

 • PEG-8 zoals Dimethicone en andere die beginnen met 'PEG',
 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Copolyol
 • Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysyloxane) heeft betrekking op 'wateroplosbare' siliconen en is veilig in gebruik.


Vooral mensen die vaak hun haar kleuren of geblondeerd hebben hebben baat bij deze toevoeging in een shampoo of conditioner.

 

Verschil in kwaliteit kun je voelen

Werkzame stoffen

Veel retailmerken adverteren met speciale additieven zoals Jojoba, Arganolie, Cafeïne Alloë Vera, etc. De wet bepaalt dat voor retailproducten slechts 3% van een ingrediënt in een product hoeft te zitten om het product naar het ingrediënt te mogen vernoemen.

Dit is veel te weinig om echt verschil te maken. Zo is bijvoorbeeld de actieve werking van cafeïne in shampoo slechts relevant vanaf 48%.

Professionele shampoos bevatten daarintegen wel de juiste hoeveelheid actieve ingrediënten om een product ook echt te laten werken en dat is wat het prijsverschil met retailshampoos en conditioners verklaart.

 

Hogere concentraties

Professionele haarverzorging is veel geconcentreerder dan de shampoo van drogisterijen of supermarkten. Waar je uit je 3 halen = 2 betalen drogisterij shampoo al snel een handpalm nodig hebt, omdat je  voornamelijk voor het ingrediënt water betaalt, kun je met de shampoo van de kapper al de helft minder gebruiken.

 

Conclusie:

Met betrekking tot de conditie van je haar, de gezondheid van je huid en het economisch gebruik lijken professionele haarverzorgingsproducten een veiligere en bewustere aankoop te zijn.

 

Koop waar je geadviseerd wordt.

Beloon het persoonlijk advies van je kapper door je haarverzorgings- en stylingproducten ook in de salon te kopen en niet online. Dit wordt echt gewaardeerd omdat de online verkoper niet die tijd en moeite voor jou heeft genomen.

 

Vond je dit artikel interessant en leuk?  Plaats je stem of laat een reactie achter en vergeet natuurlijk niet te delen

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Linde
7 maanden geleden

Echt goede informatie! Hier hebben de mensen tenminste wat aan!